miercuri, 16 iunie 2010
Stire EvZ- Elevii de liceu au colectat 70 de tone de deşeuri electronice
Autor: Oana Dan
Elevii, care au vânat monştrii electrici şi electronici din casele lor şi ale rudelor, în cadrul concursului „Vânătoarea de Monştri” realizat de Ecotic şi câţiva parteneri, au fost premiaţi aseară, în Capitală.
Elevii de liceu au colectat 70 de tone de DEEE in cadrul concursului vanatoarea de monstrii.Sursa: Ecotic
Liceul Teoretic German din Satu Mare, unde copiii au strâns peste 9 tone de DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice) a câştigat un laborator multimedia complet, spre bucuria profesorului care a coordonat echipa de elevi.
Elek Robert, care predă geografie la liceu şi i-a mobilizat pe elevi să scoată monştrii de prin casele rudelor şi prietenilor, a declarat că nici nu bănuia că ar putea câştiga un concurs care a avut succes printre elevii săi. Alături de Andrei Ionescu, elev în clasa a XI-a la liceu şi pe care îl numeşte mâna sa dreapta, profesorul i-a pus pe adolescenţi la treabă. Firma Alpin Recycling, care i-a ajutat la colectarea echipamentele vechi, a răspuns prompt de fiecare dată când a fost chemată. Şi fiindcă aceasta a ţinut evidenţa deşeurilor colectate, premiul cel mare a fost o surpriză pentru profesorul care nu bănuia că şcoala sa se află în top 3.
Elevii din Satu Mare s-au mobilizat şi au desfăşurat propria campanie, prin care îi informau pe oameni cât de periculoase sunt aparatele vechi din casă. „Oamenii erau fericiţi că le scoteam vechiturile din casă”, spune Andrei. Elek Robert completează că speră ca pentru elevii care au participat la această campanie reciclarea să fie un lucru normal de-acum înainte. „Suntem rămaşi în urmă la acest capitol”.
Cum acţionează monştrii DEEE
Campania derulată de Ecotic şi Junior Achievement, sub patronajul Ministerului Mediului şi al Educaţiei, a avut loc în perioada martie-iunie, în 94 de şcoli, unde 5.000 de elevi au colectat în total 70,5 de tone de DEEE, adică aproape 11,500 de echipamente uzate.
Definind proiectul drept o misiune îndeplinită, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că elevii au un rol important în protecţia mediului, ei fiind cei care îi pot influenţa şi pe părinţi. „E foarte important ceea ce au făcut copiii şi profesorii, mai ales că elevii vor deveni oameni care să îi influenţeze şi pe alţii”.
„Este sarcina noastră, obligaţia şi responsabilitatea noastră de a ne implica în educaţie”, a spus preşedintele Ecotic Valentin Negoiţă. Iar unul dintre partenerii campaniei, Ştefania Pop, directoarea executivă a organizaţiei Junior Achievement, a declarat că merită să investim în educaţia, citându-l pe Einstein care obişnuia să spună că educaţia este ceea ce rămâne după ce uiţi ce ai învăţat la şcoală.
Campania a fost ţintită asupra elevilor, care au putut aduce la şcoală aparate electrocasnice vechi, ce apoi au fost colectate în containere speciale instalate în şcolile participante. Aflat la a doua ediţie, concursul i-a stimulat pe elevi, care, în schimbul unui aparat vechi predat, primeau un cod de bare, cu care participau la o tragere la sorţi şi puteau câştiga diverse premii.
Scopul educativ al campaniei a fost să îi informeze pe elevi cât de dăunătoare sunt aparatele vechi păstrate în casă sau aruncate la gunoi. Din ele se pot scurge substanţe toxice care ajung în sol şi îl contaminează, afectând flora şi fauna, dar şi aerul. O consecinţă dramatică a acestui proces este dublarea numărului de cazuri de cancer de piele în ultimele două decenii şi dispariţia a zeci de specii de animale şi plante, din cauza poluării habitatului natural.
Site-ul creat pentru campanie a avut 22.000 de accesări unice, potrivit Adinei Sorescu, strategy şi managing partner la firma de comunicare Secret Service, responsabilă de campanie. „Copiii au nevoie de un anumit limbaj pentru a reţine un mesaj”, a explicat aceasta, iar directorul de creaţie al firmei, Mihai Ene, a completat că cei mici nu reacţionează la mesaje seci şi didactice.
„Trebuie să-i implicăm într-o experienţă pe care ei să o transmită mai departe ca ambasadori”, a spus acesta, subliniind că metafora vânătorii de monştrii a avut succes pentru că i-a provocat pe elevi să se implice în vânarea vechiturilor. Unii dintre ei au ajuns chiar să se promoveze singuri pe reţele sociale, pentru a strânge voturile necesare câştigării unui premiu pe site.
Cum poţi scăpa de monştrii DEEE din casă
* aparatele vechi pot fi predate comerciantului în momentul în care cumperi produse similare noi. Conform legii, acesta are obligaţie de a le prelua
* ele pot fi predate celui mai apropiat centru de colectare din oraş, sau din centrele comerciale
* legea prevede amenzi de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice care nu predau DEEE din casă şi de până la 5.000 de lei pentru firme
* Ecotic este responsabil de colectarea, reutilizarea, reciclarea şi valorificarea DEEE, în numele a peste 300 de membri, producători, distribuitori şi comercianţi de aparate electrice şi electronice
* în ţară există peste 400 de containere pentru colectarea DEEE
* anul trecut au fost colectate 9.000 de tone de DEEE, ceea ce s-ar traduce în 19.000 de frigidere, 10.000 de maşini de spălat, 150.000 de calculatoare şi monitoare, 70.000 de televizoare şi 180.000 de copiatoare şi imprimante. Adică un tren plin cu 360 de vagoane de monştri
luni, 7 iunie 2010
miercuri, 2 iunie 2010
Spring Day Europe 2010 - Discovering European Countries
In cadrul campaniei anuale Spring Day Europe 2010 , elevi din liceul ”Voievodul Mircea ” au desfasurat o activitate -concurs pe tema ”Sa descoperim tarile Europei”. Trei eleve de la clasa a XIIa B au elaborat un chestionar pe care l-au aplicat elevilor din clasa a Xa F .
CHESTIONAR GEOGRAFIC
DESCOPERĂ ŢĂRILE UNIUNII EUROPENE
ŢĂRILE EUROPEI DE SUD:
1. Spania se află situată în peninsula:
a. Scandinavă; b. Crimeea; c. Iberică; d. Balcanică.
2. Capitala Portugaliei este:
a. Valencia; b. Sevilla; c. Lisabona; d. Genova.
3. În nordul Italiei se află munţii:
a. Scandinaviei; b. Alpi; c. Carpaţi; d. Iberici.
4. Nu aparţine Italiei insula:
a. Corsica; b. Sardinia; c. Sicilia; d. Elba.
5. Grecia nu are ieşire la marea:
a. Egee; b. Mediterană; c. Ionică; d. Marmara.
6. Nu se învecinează cu Italia:
a. Franţa; b. Elveţia; c. Belgia; d. Austria.
7. Bulgaria are ieşire la marea:
a. Egee, b. Neagră; c. Adriatică; d. Mediterană.
8. Bulgaria se învecinează la nord cu:
a. Serbia; b. România; c. Macedonia; d. Albania.
9. Capitala Italiei este oraşul:
a. Napoli; b. Milano; c. Roma; d. Torino.
10. Italia nu are ieşire la marea:
a. Adriatică; b. Ionică; c. Tireniană; d. Egee.
Cele mai mari punctaje obtinute au fost premiate cu reviste Terra Magazin. Inserez aici cateva imagini de la activitate:
sâmbătă, 22 mai 2010
duminică, 9 mai 2010
ACTIVITATEA METODICĂ A PROFESORILOR DE GEOGRAFIE - LICEE 6 mai 2010
“Condiţii fizico – geografice în Subcarpaţii Ialomiţei –
bazinul superior al Cricovului Dulce”
COMITETUL DE COORDONARE
Inspector şcolar de specialitate, prof. HOMEGHIU CĂTĂLINA Responsabil centru metodic, prof. drd. MIHĂESCU MARIANA
COLECTIVUL DE ORGANIZARE
Prof. MARIANA MIHĂESCU Prof. CĂTĂLINA VOICU Prof. MIHAELA NICOLAE Prof. MANUELA POPESCU Prof. GABRIELA TACHE Prof. ALBINIŢA COSTESCU Prof. DUMITRU IARCA Prof. VALENTIN STANCU Prof. GHEORGHE ŞERBAN Prof. BEATRICE SIMESCU
9,00 - 9,30 Primirea participanţilor - Universitatea „Valahia”, Catedra de Geografie 9,30 - 10,30 Deplasare Târgovişte – Vişineşti 10,30-14,00 „ Particularităţi geografice ale Depresiunii Vişineşti” Prof. Costescu Albiniţa şi Iarca Dumitru „ Particularităţi climatice” Prof. Tache Gabriela „ Particularităţi hidrologice” Prof. Nicolae Mihaela „Particularităţi biogeografice ale Depresiunii Vişineşti” Prof. dr. Dumitru Mihail, Simescu Beatrice „Geografia aşezărilor şi activităţilor economice din comuna Vişineşti ” Prof. Popescu Manuela „ Toponime” Prof. Stancu Valentin „ Procese geomorfologice actuale” Prof. Mihăescu Mariana „ Factorii de risc din Depresiunea Vişineşti” Prof.Şerban Gheorghe Intervenţii invitaţi Noutăţi bibliografice: Prof. Voicu Cătălina • Analiza activităţii desfăşurate. Concluzii. • Priorităţi pentru activitatea profesorilor de geografie în perioada mai – iunie 2010. Inspector şcolar, prof. Cătălina Homeghiu
miercuri, 7 aprilie 2010
Olimpiada nationala de geografie a ajuns la cea de-a XXX-a editie
vineri, 26 martie 2010
marți, 23 martie 2010
Cum iti dai seama ca esti roman?
- incerci sa reciclezi ambalajele de la flori, hartia de la cadouri, si bine-nteles folia de aluminiu
- stai langa cele mai mari doua valize din aeroport
- ajungi la petreceri cu una - doua ore intarziere si ti se pare foarte normal
- dupa ce mergi la cineva in vizita, la plecare mai stai o ora in fata usii la povesti
- parintii tai nu arunca niciodata nimic si daca reusesti sa arunci ceva la gunoi apare in mod misterios inapoi
- ai perdele de dantela
- ai fata de masa din macrame
- ai covoare care acopera fiecare centimetru din casa ta
- ai sau ai avut covoare pe pereti
- mama ta iti spune ca esti slab chiar daca ai 110 kg
- ai draperii macar la o usa din casa
- mama ta recicleaza paharele de plastic,farfuriile din carton si pungile de la sandwichuri spalandu-le
- ai fata de masa din vinyl pe masa din bucatarie
- folosesti sacosele primite la cumparaturi pe post de pungi de gunoi
- raftul tau din bucatarie este plin de borcane de gem, varietati de recipiente de plastic si sticla
- parintii te striga cu diminutive de animale cand ii enervezi
- nu poti pleca in calatorii decat daca te conduc cel putin 5 persoane la autocar/ tren
- suni interurban numai dupa 11 PM
- parintii te suna si intreaba daca ai mancat chiar daca e miezul noptii
- parintii tai nu realizeaza ca tehnologia s-a imbunatatit si atunci cand suna in strainatate inca urla la telefon
- ai cuverturi uzate pe canapea doar ca sa nu se murdareasca tapiteria
- nu cunosti mai mult de jumatate din invitatii de la nunta ta
- ai vazut pamantul din interiorul unui WC din tren, in mers.
- copilul tau poarta caciula si 3 pulovere in octombrie desi sunt 25 de grade afara.
- porti pantaloni din septembrie pana in mai
- daca vezi pe cineva in pantaloni scurti in decembrie zici ca e nebun, chiar daca sunt 20 de grade afara
- crezi ca "urda", "mamaliga", "parizer", "telemea", "zacusca" sunt feluri internationale de mancare
- cand vin straini la tine in vizita te distrezi dandu-le cea mai tare tuica din casa... si cand reusesc sa bea un pahar le mai torni!
- cand ai musafiri si ii intrebi daca servesc ceva si ei spun ca "NU" la tine inseamna DA
Cine moare - de Pablo Neruda
joi, 25 februarie 2010
Campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice
vineri, 22 ianuarie 2010
MIORITA ... violet
MIORITA - VIOLET
Pe-un picior de plai,
La Izvor, pe Splai,
Iată vin la vale
Pentru confruntare,
Două siluete
Mândre, violete.
Unul e Traian,
Baciul constăntean
Mergand pe furiş,
Şi privind cruciş.
Cu engleza "unsă",
Si şuviţa tunsă.
Iar celălalt e,
Lider PSD.
Familist convins,
Prostănac distins,
Care bea şampanii
Când il bat duşmanii.
Se strânse Băselu'
Şi cu tot cartelu'
Şi se tot vorbiră
Şi se sfatuiră
Pe l-apus de soare
Fix la confruntare
In seara senină
Şi cu lună plină,
Să-i pună lui Geoană,
Sare drept pe rană.
Şi să-i dea incet
Flăcări violet.
Şi cum se gândiră
Indată porniră.
După doar o tură
Pe Geoană-l făcură
Una-cu-pamântu',
Că s-a dus la Vântu..
Şi cu tot cu Crinu'
El pierdu scrutinu'.
Imbătat cu suc,
Viorel Hrebenciuc
Vine si declară
Că atunci, joi seară
S-au aprins încet
Luminând în şoapte
Un mandat de-o noapte
De această dată,
Foarte revoltată,
Mihaela Geoană
Ca o primă-doamnă
Declară că ştie
Că a fost magie
Acuzând frenetic
De-atac energetic.
Căci soţul iubit
Atunci i-a şoptit:
"Au, dragostea mea,
M-a pişcat ceva".
Şi o tară-ntreagă
Nu poa' sa-nţeleagă,
Care vrăjitoare
Ar putea fi-n stare
Să facă magie
La preşedinţie.
Băsescu declară
Ca să ştie-o ţară :
"Vinovat mă fac
De acel atac.
Avea Boc la el
Patru Duracell
Şi m-a sfătuit
Ca să le inghit
C-o să-mi dea vigoare,
Pentru confruntare.
Dar era prea mult,
C-am mâncat iaurt.
Şi vrând sa le-ascund
Le-am băgat in fund.
(Şi-acum d-asta par
Şi eu găozar).
Şi-ntr-un plin avânt,
Am scăpat un vânt
Plin de energii,
De la baterii
Ce-a purtat incet
Flăcări violet,
Ce-atarnau cu greu
Prin-prejurul meu.
Si cand a simţit
Geoană s-a oprit,
A oprit cuvântu'
Că îi place ..."Vantu'..".
Din acel moment
N-a mai fost atent
Doar puţin surprins
Fiindcă l-am invins.
Tre' să spun cinstit
N-aş fi reuşit
Fără-al meu secret:
.....Flăcări violet!"